„Una dintre primele sarcini primite de la Prim-ministrul Ludovic Orban a fost identificarea unui mecanism de stabilire a salariului minim în funcție de o serie de indicatori economici obiectivi pentru a elimina arbitrariul și subiectivismul sau populismul politic în decizia de creștere a salariului minim. A fost constituit un grup de lucru interministerial cu Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii, Comisia de Prognoză, Statistica și Direcția de programe și politici din SGG. (…) Concluzia finală este că salariul minim va crește anul viitor și sunt mai multe scenarii de majorare a salariului minim astfel încât să crească veniturile românilor fără a afecta mediul economic și evoluțiile macroeconomice”, a scris, vineri, pe Facebook, Ionel Dancă.
Dancă precizează că este pentru prima dată când are loc un de proces de fundamentare cu date economice a Hotărârii de Guvern privind stabilirea salariului minim.
„În paralel, la ministerul Muncii, Violeta Alexandru a avut întâlniri și consultări cu partenerii sociali care au făcut mai multe propuneri privind nivelul și metodologia de stabilire a salariului minim. Urmare a acestui proces de consultare și fundamentare tehnică, suntem pregătiți ca la începutul săptămânii viitoare să prezentăm public mai multe formule economice de creștere a salariului minim pentru anul viitor”, a mai spus acesta.
Șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban notează că la baza acestor calcule au fost luate în considerare „mai multe date economice precum nivelul inflației, creșterea productivității, evoluțiile macroeconomice sau tensiunile din piața muncii și impactul acestei decizii în diverse sectoare economice, dintre cele mai expuse la o astfel de măsură”.
„În acest fel, creșterea salariilor nu va fi aruncată pe creșterea prețurilor și nu se va întoarce împotriva mediului de afaceri. O guvernare liberală crește veniturile oamenilor fără a afecta puterea lor de cumpărare și sprijină o dezvoltarea economică sănătoasă care să producă bunăstare pentru toti”, a conchis Ionel Dancă.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, miercuri, că Guvernul va lua săptămâna viitoare o decizie în ceea ce privește creșterea salariului minim, însă, a refuzat să avanseze un procent, așa cum a făcut premierul Ludovic Orban, care a lansat un procent de 7,2%.